Landfly

ΛΕΣΒΟΣ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ - ΧΙΟΣ
Ο δημοφιλέστερος προορισμός των birders απ' όλη την Ευρώπη

730€

Λέσβος – Χίος

Πατρίδα μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών ήδη από την αρχαιότητα, η Λέσβος με τις πολλές ομορφιές και το ξεχωριστό της σχήμα είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της χώρας. Οι απέραντοι ελαιώνες, τα πευκοδάση, οι υγρότοποι, οι εκτεταμένες αμμουδιές συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό. Η Σμύρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Βρίσκεται στον ανατολικό μυχό του ομώνυμου κόλπου της Σμύρνης, απέναντι από τη Χίο, στα κεντρικά τουρκικά παράλια του Αιγαίου Πελάγους.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου είναι ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Η αρχαία πόλη ήταν χτισμένη στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, στην ακτή ανατολικά της Σάμου. Η ελληνική αυτή πόλη ήταν δημιούργημα των αποίκων Ιώνων πριν από την πρώτη χιλιετία π.Χ.Το κοσμοπολίτικο Κουσάντασι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία θέρετρα της τουρκικής ακτογραμμής του Αιγαίου και αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για την περιπλάνησή μας στο νότιο τμήμα των Μικρασιατικών Παραλίων.

ΧΑΡΤΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η ΜΕΡΑ

ΑΘΗΝΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Πρωινή αναχώρηση με πλοίο από τον Πειραιά. Άφιξη στην Μυτιλήνη το απόγευμα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ - ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΝΙΑΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ - ΠΕΤΡΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λέσβου, η Μυτιλήνη, είναι η έδρα του Υπουργείου Αιγαίου, της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. Θα επισκεφτούμε το ιστορικό κέντρο με τη γεμάτη κίνηση και ζωή αγορά, το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, το Γενί Τζαμί. Πρώτος σταθμός μας το ξακουστό γυναικείο Μοναστήρι των αγίων νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Λουτρόπολη Θέρμης. Το μοναστήρι ξαναχτίστηκε στη θέση του παλαιότερου μοναστηριού και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο. Στην παραδοσιακή κωμόπολη Μανταμάδο τιμάται ο Ταξιάρχης, προστάτης Άγιος της Λέσβου. Στη Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χτισμένη από το 1879, φυλάσσεται η ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη. Θα μας γοητεύσει η Συκαμινιά, σκαρφαλωμένη στη βόρεια πλευρά του όρους Λεπέτυμνου, ένα καταπράσινο τοπίο με δροσερές ρεματιές, καθώς θα αγναντεύουμε το πέλαγος. Επίνειο της Συκαμινιάς είναι η Σκάλα, γραφικό ψαροχώρι, που το στολίζει η Παναγία η Γοργόνα, γνωστή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μυριβήλη. Θα μας συναρπάσει η παραδοσιακή διατηρητέα πολιτεία της Μήθυμνα, γνωστή και ως Μόλυβος, με το μεσαιωνικό χρώμα και τη ρομαντική ατμόσφαιρα. Απλωμένη κατά μήκος μιας εκτεταμένης αμμουδιάς, σε καταπράσινη έκταση, η Πέτρα οφείλει την ονομασία της στο βράχο της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Θα περπατήσουμε στους γραφικούς πεζόδρομους με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και σπίτια και θα φωτογραφήσουμε το γραφικό λιμάνι.

3η ΜΕΡΑ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΙΒΑΛΙ - ΠΕΡΓΑΜΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ. Μετά το πρωινό, αναχωρούμε από τη Μυτιλήνη με κατεύθυνση το Αϊβαλί. Αφού γίνει ο έλεγχος διαβατηρίων, θα επιβιβαστούμε στο πλοίο και θα φτάσουμε στις απέναντι Μικρασιατικές Κυδωνιές Αϊβαλί μετά από μία ώρα και σαράντα λεπτά. Αι Κυδωνέαι ήταν κάποτε ένδοξη ελληνική πόλη, κυρίως τον 18ο αιώνα, αφού απέκτησε με σουλτανικό φιρμάνι εξαιρετικά προνόμια αυτονομίας, τα οποία προώθησαν την ανάπτυξη της γεωργίας και του εμπορίου. Πήρε το όνομά της από τα δέντρα τις κυδωνέας που φύτεψαν οι πρώτοι οικιστές της. Το 1908 έγινε έδρα Μητροπόλεως με μοναδικό Μητροπολίτη τον Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Γρηγόριο, ο οποίος θανατώθηκε στην καταστροφή του 1922. Σήμερα η πόλη υπάγεται στην επαρχία Μπαλικεσίρ και έχει 30.000 κατοίκους. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τα αρχαία Εκατόνησα. Πρόκειται για τα νησάκια που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο του Αδραμμυτινού κόλπου μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικής παραλίας, τα ονομαστά Μοσχονήσια. Συνεχίζουμε για την Αρχαία Πέργαμο, που βρίσκεται κοντά στη σημερινή πόλη Μπεργκαμά, 80 χλμ. βόρεια της Σμύρνης. Η Πέργαμος υπήρξε μια δοξασμένη και πλούσια πόλη της επαρχίας Τευθρανίας, της Μυσίας, και πρωτεύουσα του ομώνυμου Βασιλείου. Την πρώτη ακριβή περιγραφή των καταστρεμμένων μνημείων της λαμπρότατης πολιτείας των Ατταλιδών έδωσε ο Σμιθ το 1674. Αφού ξεναγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο, θα αναχωρήσουμε για τη Σμύρνη. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ

ΣΜΥΡΝΗ - ΕΦΕΣΟΣ - ΚΙΡΚΙΤΖΕ - ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ. Ως την ωραιότερη πόλη της Μικράς Ασίας αναφέρει τη Σμύρνη ο ιστορικός Στράβων. Ιστορικά η Σμύρνη ιδρύθηκε το 3000 π.Χ., γνώρισε όμως μεγάλη ανάπτυξη στα τέλη του 9ου αιώνα. Θα περιηγηθούμε στις αγορές της Σμύρνης, στην ελληνική συνοικία Κορδελιό, στην κεντρική πλατεία με το Ρολόι, θα περάσουμε από το Καρατάσι και τον Πλατύ Γιαλό. Αν υπάρχει αυτό που λέμε παράδεισος το χωριό μας, ο Κιρκιντζές, ήταν ένα δείγμα του. Κοντά στο Θεό ζούσαμε ψηλά ανάμεσα σε κατάφυτα βουνά και ξαγναντεύαμε ολόκληρο τον καρπερό κάμπο της Εφέσου που ήτανε δικός μας ίσαμε τη θάλασσα. Έτσι περιγράφει τον Κιρκιντζέ στο βιβλίο της Ματωμένα Χώματα η Διδώ Σωτηρίου. Ο Κιρκιντζές σήμερα ονομάζεται Σιρίντζε (Sirince) και είναι χωριό 600 κατοίκων σε απόσταση 59 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Σμύρνης. Θα φτάσουμε έως την κεντρική πλατεία της περιοχής και θα αναπολήσουμε μνήμες του παρελθόντος. Σε όλες τις περιόδους της αρχαιότητας, η Έφεσος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα, αλλά και μία πρότυπη κοινωνία όπου η εκπαίδευση έπαιζε πρωταρχικό ρόλο. Στον αρχαιολογικό χώρο θα ξεναγηθούμε στο αρχαίο θέατρο, χωρητικότητας 25.000 θέσεων, όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις μέχρι και σήμερα στη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη, στα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος, στο Ωδείο και στο Ναό του Αδριανού. Θα καταλύσουμε στο Κουσάντασι, που θεωρείται συνώνυμο της έντονης νυχτερινής ζωής και της ξέφρενης διασκέδασης, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός τους καλοκαιρινούς μήνες.

5η ΜΕΡΑ

ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ - ΔΙΔΥΜΑ - ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ - ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ. Τα Δίδυμα ήταν σημαντικό αρχαίο ιερό και μαντείο αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Ανήκαν στην επικράτεια της Μιλήτου και συνδέονταν με αυτή με την ιερά οδό, μήκους δεκαεπτά χιλιομέτρων. Κατά μήκος της οδού υπήρχαν αγάλματα της δυναστείας των Βραγχιδών ιερέων και αγάλματα που απεικόνιζαν ζώα. Μέρος των αγαλμάτων αυτών βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Κότερα, ιστιοπλοϊκά, βίλες, ακρογιαλιές που μαγεύουν, με το βαθύ γαλάζιο τους, αυτό είναι το Τσεσμέ, ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα της περιοχής. Τσεσμέ σημαίνει σιντριβάνι και πραγματικά θεωρείται από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της παραλιακής Τουρκίας. Απέχει ογδόντα χιλιόμετρα από τη Σμύρνη. Το γενοβέζικο φρούριο του Τσεσμέ, που αναπαλαίωσαν οι Τούρκοι τον 16ο αιώνα, έχει μετατραπεί σε ένα μουσείο που εμπεριέχει την ιστορία της περιοχής. Δείπνο και διανυκτέρευση στο Κουσάντασι.

6η ΜΕΡΑ

ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ - ΤΣΕΣΜΕ - ΧΙΟΣ. Αναχωρούμε από το Κουσάντασι για την Κρήνη των Ελλήνων, το Τσεσμέ, στη Χερσόνησο της Ερυθραίας. Θα επιβιβαστούμε σε πλοίο που θα αποπλεύσει στις 19.00 με προορισμό τη Χίο. Άφιξη ύστερα από 40'. Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

7η ΜΕΡΑ

ΧΙΟΣ. Η σύγχρονη πόλη της Χίου, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, διατηρεί ορισμένα από τα ιστορικά μνημεία της, που αντανακλούν τη μακρά διαδρομή της στο χρόνο. Τα παλαιά και νέα κτίρια, η δενδρόφυτη κεντρική πλατεία, η μεγάλη αγορά με τα εμπορικά καταστήματα της Απλωταριάς, τα σπουδαία πνευματικά ιδρύματα, τα πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια συνθέτουν το ενδιαφέρον πρόσωπο της πολυσύχναστης και ζωντανής αυτής πόλης. Οι αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι, το κτίριο του Α΄ Λυκείου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κοραής, το κτίριο του ΟΤΕ, το Μετζητιέ τζαμί (σήμερα στεγάζει το Βυζαντινό Μουσειο), το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο είναι μερικά από τα κτίρια που θα δούμε στην περιήγησή μας. Θα κατευθυνθούμε προς τη Βολισσό, κεφαλοχώρι με πλούσια ιστορία. Αφού θαυμάσουμε τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και τους γραφικούς δρόμους, θα οδηγηθούμε στη Μονή της Αγίας Μαρκέλλας, προστάτιδας της Χίου, στην ομώνυμη παραλία. Θα περάσουμε από το Λιθί, χωριό αμφιθεατρικά χτισμένο, με όμορφη θέα στο δυτικό τμήμα της Χίου και θα περπατήσουμε στα Μεστά, μια από τις πιο γοητευτικές περιοχές του νησιού. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η περιπλάνηση στα δαιδαλώδη σοκάκια των Μεστών, κάτω από τις καμάρες. Η διαδρομή μας θα μας φέρει στα Αρμόλια, μεσόγειο χωριό με τους κατοίκους του να συνεχίζουν την παράδοση στην αγγειοπλαστική.Μοναδικό οικιστικό σύνολο, νότια της πρωτεύουσας, ο Κάμπος διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό του χαρακτήρα. Η περιοχή είναι κατάφυτη από εσπεριδοειδή και πίσω από τους ψηλούς μαντρότοιχους κρύβονται αρχοντικά υψηλής αρχιτεκτονικής ποιότητας. Σήμερα στην περιοχή σώζονται αρκετά οικοδομήματα νεοκλασικού τύπου, χτισμένα μετά το 1881.

8η ΜΕΡΑ

ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για το λιμάνι, όπου και επιβιβαζόμαστε στο πλοίο για το ταξίδι της επιστροφής. Άφιξη στον Πειραιά το απόγευμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περιλαμβάνει:

  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3* και 4*.
  • Ημιδιατροφή καθημερινά.
  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια : Πειραιάς-Μυτιλήνη και Χίος-Πειραιάς.
  • Μεταφορές με πολυτελές λεοφωρείο.
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.

Δεν περιλαμβάνει:

  • Ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

 

Μονδαδική ημερομηνία αναχώρησης:17/06/2017

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Όνομα*

Email*

Τηλέφωνο

Θέμα

Μήνυμα*

Το πεδίο είναι υποχρεωτικό*