Landfly

10 “συνδεδεμένες” πόλεις.

Δε θα ήταν ωραίο να μπορούσατε να είχατε άμεση πρόσβαση στο internet σε οποιαδήποτε πόλη του εξωτερικού;

Ταξιδεύοντας σε πόλεις του εξωτερικού και όντας λάτρεις της τεχνολογίας, συνήθως θα έχετε μαζί σας συσκευές όπως κάμερες, smartphones και tablets με τα οποία αποθανατίζετε τις πιο ωραίες στιγμές του ταξιδιού σας. Επίσης, βρίσκετε σημεία ενδιαφέροντος όπως μουσεία, πάρκα, εστιατόρια, το δρόμο προς το ξενοδοχείο, το φεστιβάλ μουσικής που ακούσατε ότι θα γίνει το βράδυ κάπου στο κέντρο της πόλης και πολλές άλλες πληροφορίες και εργαλεία που προσφέρει το internet. Τις περισσότερες φορές όλα αυτά απαιτούν μεγάλα ποσά στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει για το περιβόητο Wi-Fi που θα τοποθετηθεί σε όλη τη χώρα και έτσι όλοι οι Έλληνες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο internet. Εμείς εδώ γελάσαμε πολύ, αλλά κάποιοι το έχουν ήδη κάνει πράξη. Δείτε παρακάτω τις πόλεις όπου η πρόσβαση στο internet είναι δωρεάν.

1. Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη λατρεύει τη φουτουριστική αρχιτεκτονική οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο internet σε πάνω από 700 hot spots σε όλη την πόλη .

2. Βοστόνη

Η Βοστόνη είναι η μοναδική πόλη που ισχυρίζεται ότι δεν έχει ένα απλό Wi-Fi, αλλά διαθέτει “ισχυρό” Wi-Fi. Κι αυτό, σε μια προσπάθεια που κάνει ο δήμαρχος της πόλης για να προσελκύσει νέους επιχειρηματίες στον τομέα των αναπτυσσόμενων τεχνολογιών. Έτσι λοιπόν, εκτός από τους επιχειρηματίες, οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στο inetrnet σε διάφορα διάσημα τουριστικά σημεία όπως το Faneuil Hall και το Hyde Park.

3. Οσάκα

Επισκεπτόμενοι την Ιαπωνία, θα δείτε στο κινητό σας το δίκτυο “Osaka Free-WiFi”. Αν έχετε δυσκολία στο να το χρησιμοποιήσετε, ο Bob Osaka, η μασκότ της πόλης, θα σας δώσει το απαραίτητο χέρι βοηθείας. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε στο δίκτυο “Lite” το οποίο σας δίνει πρόσβαση για μία ώρα τη μέρα. Η επιλογή είναι δική σας.

4. Τελ Αβίβ

Οι Ισραηλινοί έχουν κι αυτοί προνοήσει για να έχετε τη δυνατότητα να πίνετε “limonanas” στην παραλία, ενώ παράλληλα ελέγχετε τα επαγγελματικά σας email.

5. Νέα Υόρκη

Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, είναι και η πόλη που ποτέ δε μένει “offline” απενεργοποιώντας το κινητό της. Το ταχύτατα αναπτυσσόμενο δίκτυο Wi-Fi έχει ήδη κατακλύσει πάρκα, σταθμούς του μετρό και πολλά άλλα δημόσια σημεία που μπορείτε να δείτε στον χάρτη Wi-Fi map πριν κάνετε το ταξίδι σας.

6. Σεούλ

Η Νότια Κορέα έχει κερδίσει τον τίτλο της πιο “συνδεδεμένης” χώρας στον κόσμο και για να διατηρήσει το στέμμα της αναπτύσσει 10.000 “hot spots” μέχρι το 2015 που θα περιλαμβάνουν δημόσιους χώρους, πάρκα και αεροδρόμια.

7. Περθ

Η τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Αυστραλίας μένει “συνδεδεμένη”, καθώς το δίκτυό της καλύπτει όλο το κέντρο της πόλης, ενώ δεν απαιτεί επανασύνδεση καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, δε θα χρειαστεί να ελέγχετε αν είστε ακόμα “online” καθώς θα κάνετε τη βόλτα σας.

8. Μπανγκαλόρ

Ποιος είπε ότι η Ινδία δεν αποτελεί τουριστικό και οικονομικό κέντρο; Η τρίτη σε μέγεθος πόλη της, η Μπανγκαλόρ, διαθέτει δωρεάν Wi-Fi σε εκατοντάδες σημεία για τρεις ώρες την ημέρα. Μόλις όμως κάποιος συνδεθεί, τότε του εμφανίζει εφαρμογές σχετικές με την πόλη, τις οποίες μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του και να μάθει πληροφορίες για τα σημαντικά σημεία της πόλης, όπως παραδείγματος χάριν για τους χώρους στάθμευσης.

9. Εδιμβούργο

Η κύρια δημόσια εταιρεία λεωφορείων στο Εδιμβούργο (LothianBuses), με ένα πρόγραμμα διασύνδεσης που ξεκίνησε από το 2010, έχει καταφέρει να εξοπλίσει σχεδόν 70 λεωφορεία της με δωρεάν Wi-Fi. Έτσι, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ψάχνοντας κριτικές εστιατορίων στο Foursquare χωρίς να σπαταλήσουν χρόνο από τη μεταφορά τους.

10. Σαν Φρανσίσκο

Η πιο πρόσφατα ενταγμένη πόλη στο χάρτη των “συνδεδεμένων” είναι το Σαν Φρανσίσκο. Πριν από λίγες μέρες η πόλη ανακοίνωσε τη λειτουργία του ελεύθερου δικτύου της, δίνοντας πρόσβαση σε μουσεία, πάρκα, δημόσια κτίρια και χιλιάδες άλλα σημεία που απλώνονται σε όλη την πόλη προς εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των τουριστών.