Landfly

Πως να ταξιδέψετε με τα κατοικίδιά σας αυτές τις διακοπές.

Πλησιάζουν για ακόμα μία φορά οι διακοπές και αυτό σημαίνει ότι αρχίζετε να κάνετε σχέδια όχι μόνο για σας, αλλά και για τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο. Είτε θελήσετε να τον πάρετε μαζί σας, είτε να τον αφήσετε σε συγγενικό πρόσωπο το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλετε να είναι ασφαλής.

Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερα από 10.000 κατοικίδια ταξιδεύουν με αεροπλάνο και ακόμα περισσότερα ταξιδεύουν οδικώς με τα αφεντικά τους. Για τα κατοικίδια, η καλύτερη επιλογή είναι να μείνουν στο σπίτι μακριά από συνθήκες κούρασης και έντονου άγχους. Εάν έχετε κάποιο συγγενή ή φίλο που να τον εμπιστεύεστε με το κατοικίδιό σας, καλό θα ήταν να τον εφοδιάσετε εκτός από τις απαραίτητες τροφές, με όλα τα τηλέφωνα ανάγκης όπως το δικό σας, του κτηνιάτρου, ακόμα και ενός κοντινού κτηνιατρικού ιατρείου που εφημερεύει 24 ώρες. Επιπλέον, αφήστε ένα σημείωμα με το πόσο τρώει και κάθε πόσες ώρες, με το πόσες λιχουδιές επιτρέπονται την ημέρα, ακόμα και με το ποιες είναι οι κακές συνήθειές του ώστε ν’ αποφευχθούν απρόοπτα. Αν από την άλλη αποφασίσετε να τεξιδέψετε μαζί, παρακάτω αναφέρουμε μερικές συμβουλές για να έχετε ένα άνετο, ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο.

Οδηγώντας με ένα θυμωμένο κατοικίδιο το οποίο αισθάνεται άβολα δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό. Γι’ αυτό, κάντε πρώτα δοκιμαστικές βόλτες για να καταλάβετε αν αντέχει το αυτοκίνητο και τα πολύωρα ταξίδια κάνοντας μία βόλτα τουλάχιστον 30 λεπτών. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε συστήνουμε να τα εφοδιάσετε με μία κουβέρτα, να τους δίνετε τροφή όταν σταματάτε και να τα πηγαίνετε σε μέρη όπου θα διασκεδάσουν, όχι στον κτηνίατρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συνδέσουν το αυτοκίνητο με κάτι ωραίο που τους δίνει χαρά.

Για να παραμένει το κατοικίδιό σας ασφαλές μέσα στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να είναι δεμένο με ειδική ζώνη, είτε βρίσκεται έξω, είτε μέσα σε κλουβί μεταφοράς. Ειδικά οι γάτες, θα πρέπει να μεταφέρονται μόνο με κλουβί μεταφοράς, αφού πρώτα το έχουμε συνδέσει στο μυαλό τους με κάτι καλό, βάζοντας μέσα κατά καιρούς λιχουδιές και παιχνίδια. Με τα σκυλιά, ίσως να φαίνεται ωραίο ν’ αφήσουμε το παράθυρο ανοιχτό για να βγάζει το κεφάλι του στον αέρα, μπορεί όμως να γίνει ιδαίτερα επικίνδυνο. Αφήνουμε το παράθυρο ελάχιστα ανοιχτό για την καλή κυκλοφορία του αέρα, ή τον κλιματισμό με ανοιχτή την ανακύκλωση αέρα σε μέτρια θερμοκρασία. Να θυμάστε ότι είναι οργανισμοί που αισθάνονται διαφορετικά τη θερμοκρασία, καθώς το σώμα τους διατηρεί μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ανθρώπινο.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες πρέπει να εφοδιαστούν με έξτρα κολάρο, λουρί, τροφή, παιχνίδια, μπολ για νερό και τροφή, καθώς και ρούχα αν ο προορισμός τους έιναι ένα μέρος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τέλος, φροντίστε να κάνετε συχνές στάσεις, όχι μόνο για σας αλλά και για το κατοικίδιό σας, για να ξεκουράζεται, να κάνει την ανάγκη του και να πίνει νερό ή να τρώει. Προσοχή, δεν αφήνουμε το κατοικίδιό μας στο αυτοκίνητο για πολύ ώρα. Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ζεστό γι’ αυτά ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι υψηλές.

Αν έχετε σκοπό να διανυκτερεύσετε σε κάποιο ξενοδοχείο, καλό είναι να το έχετε προβλέψει από πριν, ώστε να βρείτε κάποιο το οποίο δέχεται κατοικίδια. 

Ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο.

Γενικά, συστήνουμε να μην ταξιδεύετε με το αεροπλάνο όταν έχετε κάποιο κατοικίδιο μαζί σας εκτός κι αν είναι απόλυτη ανάγκη. Αν όμως δεν μπορείτε να το αποφύγετε, δώστε προσοχή στα παρακάτω.

  • Πριν από οποιοδήποτε ταξίδι, σιγουρευτείτε ότι το κατοικίδιό σας είναι απόλυτα υγειές. Ενδείκνυται μία επίσκεψη στον κτηνίατρο.
  • Ενημερωθείτε για το τι προβλέπει η αεροπορική εταιρεία με την οποία πρόκειται να ταξιδέψετε για τη μεταφορά κατοικιδίων. Συνήθως, οι περιορισμοί αφορούν το είδος, το μέγεθος και το βάρος. Οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν τη μεταφορά με βάρος που δεν ξεπερνά τα 8 κιλά. 

Για τα σκυλιά οδηγούς ή για άλλα κατοικίδια που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί, οπότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία τουλάχιστον 48 ώρες πριν.

Την ημέρα του ταξιδίου, εξασκείστε το κατοικίδιό σας λίγο περισσότερο για ν’ αυξήσετε τις πιθανότητες να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδίου. Δεν ενδείκνυται η χρήση φαρμάκων για το σκοπό αυτό, αλλά αν θεωρείτε ότι για κάποιο λόγο είναι αναγκαίο, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τέλος, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο προορισμός σας, το ειδικό τσιπ είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων απαραίτητο για να ταξιδέψετε και αποτελεί το δεύτερο στάδιο έρευνας εφόσον το κατοικίδιό σας χαθεί, καθώς για να “διαβαστεί”, θα πρέπει να οδηγηθεί σε κτηνιάτρο ή κτηνιατρική υπηρεσία που διαθέτει το ειδικό μηχάνημα. Σιγουρευτείτε άρα, ότι έχετε προμηθευτεί με την ειδική ταυτότητα για το κατοικίδιό σας, που αποτελεί το πρώτο στάδιο έρευνας και που να περιλαμβάνει το όνομά σας, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σας.