Landfly

Ταξίδι και smartwatch. Πόσο έξυπνα είναι τα «έξυπνα ρολόγια» για τους ταξιδιώτες;

Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της Apple που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες, στηθήκαμε όλοι μπροστά στις οθόνες μας αναμένοντας τις νέες συσκευές.

Εμείς, ως λάτρεις της τεχνολογίας θα πρέπει να είμαστε από τους λίγους που δεν περίμεναν να δουν τόσο το νέο iphone 6, όσο το πολυαναμενόμενο Apple Watch, που προστέθηκε στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κατηγορία της «wearable technology», έξυπνες συσκευές, σχεδιασμένες να «αγκαλιάζουν» το ανθρώπινο σώμα και να λειτουργούν ως αναπόσπαστο κομμάτι του. Θα αναρωτηθείτε τώρα γιατί τέτοιο ενδιαφέρον για μία συσκευή που δεν έχουμε καν προηγούμενη εμπειρία χρήσης.

Το Apple Watch λοιπόν, εκτός του ότι θα μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές για εσάς χωρίς να χρειαστεί να βάλετε το χέρι στην τσέπη, θα σας καθοδηγεί μέσω δονήσεων προς μία επιλεγμένη κατεύθυνση, ενώ για αυτούς που δε μπορούν ν’ αποχωριστούν το πολυτελές ρολόι τους, θα υπάρχει ειδική έκδοση 18 καρατίων χρυσού.

Πως όλα αυτά συνδέονται με τους ταξιδιώτες; Στο δικό μας μυαλό συνδέονται άμεσα (μπορεί να φταίει και το DNA μας).

Θα σκεφτείτε ότι ίσως να μην αποτελεί κάτι με το οποίο συμφωνεί απόλυτα η πυραμίδα ιεράρχησης αναγκών του Maslow, αλλά το Apple Watch και κάθε αντίστοιχη τεχνολογία μπορεί ν’ αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε ταξιδιώτη. Σκεφθείτε απλά να ταξιδεύετε με αεροπλάνο και να μπορεί ν’ ανιχνεύσει αν είστε αγχωμένοι, προβάλλοντας εκείνη τη στιγμή ένα χαλαρωτικό βίντεο.

Επιστημονική φαντασία; Ας δούμε τα πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή για έναν ταξιδιώτη.

Ο τουρισμός εξελίσσεται παράλληλα με την τεχνολογία, δημιουργώντας «έξυπνους» ταξιδιώτες.

Αρχικά, μπορεί να λειτουργήσει ως προσωπικός ξεναγός, δίνοντας πληροφορίες για το που θα κατευθυνθείτε σε μία άγνωστη πόλη μέσω δονήσεων, αναλόγως αν πρόκειται να στρίψετε αριστερά ή δεξιά. Έτσι, δε θα χρειαστεί καν να κοιτάξετε την οθόνη του κινητού σας, ή να βγάλετε κάποιο χάρτη που θα ζήλευε ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Καθίσατε πολύ; Χάνετε πολύ χρόνο σε ταξί και αεροπλάνα; Ίσως να μην είχατε καταλάβει ποτέ πόσο πολύ χρόνο χάνετε καθισμένοι. Το Apple Watch είναι εκεί για να σας το θυμίσει.

Εν καιρώ, αρκετές εφαρμογές αεροπορικών εταιρειών και κρατήσεων θα είναι πλέον εφαρμόσιμες και στο Apple Watch. Ήδη, μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων διαθέτει εφαρμογή για το αυτόματο ξεκλείδωμα της πόρτας του δωματίου, με ένα απλό πέρασμα του ρολογιού μπροστά από τον αντίστοιχο σένσορα.

Η σημαντικότερη όμως χρήση του για τη διευκόλυνση κάθε ταξιδιώτη θα έρθει όταν δουλέψει άψογα το Apple Pay, μέσω του οποίου θα γίνονται πληρωμές άμεσα σε ταμεία μεγάλων εταιριών, όπως της Walt Disney World και των MacDonald’s.

Ο τουρισμός εξελίσσεται παράλληλα με την τεχνολογία, δημιουργώντας «έξυπνους» ταξιδιώτες. Οι εταιρείες αναπτύσσουν εφαρμογές προσιτές σε όλους και η τεχνολογία πλέον δεν είναι για τους λίγους, αλλά είναι στο πλευρό όλων αυτών που θέλουν να την ανακαλύψουν. Και με βάση τα στατιστικά στοιχεία είναι πολλοί. (4 στους 10 ταξιδιώτες βλέπουν τα οφέλη της τεχνολογίας των “wearables” όταν εκείνοι ταξιδεύουν, σύμφωνα με τον Henry H. Harteveldt, αναλυτή της αγοράς τουρισμού.)